Selkäkipuun suositellaan usein pilatesta, mutta auttaako se todella? No, vastaushan ei luonnollisesti ole kovin yksiselitteinen eikä on-size-fits-all-ratkaisua tässäkään asiassa ole. Pilatesta on myös montaa erilaista tyyliä ja eri ohjaajat painottavat erilaisia asioita. Pohditaampa asiaa vähän.
Kuka selkäkipuinen voi hyötyä pilateksesta?
Selkäkivun hoidossa liike on lääke. Pilateksesta siis hyötyvät sellaiset selkäkipuiset, jotka eivät liiku paljoa. He voivat myös hyötyä monenlaisesta muusta liikunnasta. Kuitenkin pilateksessa harjoitteet keskittyvät keskivartalon aluelle ja parantavat erityisesti kehon hahmotusta ja hermostollista kontrollia. Taulaniemi et. al. 2019 ovat todenneet, että erityisesti tällaiset harjoitteet auttavat selkäkivun hoidossa.
Entäs ne, jotka liikkuvat tai ovat fyysisesti aktiivisia, mutta silti kokevat selkäkipua? Paljon liikkuvilla selkäkivun syynä voivat olla useita. Esimerkiksi kehon yksipuolinen ja epätasainen käyttö, liiallinen kuormitus, liian vähäinen kehon huoltaminen tai liian vähäinen palautuminen, mutta myös paljon liikkuvat voivat kokea kehon hallinnan haasteita ja hermostollisen kontrollin puutetta. Kipu itsessään voi aiheuttaa myös vääränlaista kehon käyttöä ja hermostollisen kontrollin puutetta, johon pilates auttaa.
Pilates voi auttaa kehon puolierojen tasaamisessa ja epätasaisesta käytöstä johtuvasta rasituksesta, on se sitten työ- tai harrastuspohjaista. Pilates voi olla myös luonteeltaan enemmän palauttavaa kuin kuormittavaa, jolloin ylirasittunut keho pääsee palautumaan ja huoltamaan itse itseään. Näin ollen pilates saattaa auttaa selkäkivuista toipumiseen välillisesti.
Selkäkivuista puhuttaessa ei saa myöskään unohtaa kehon ja mielen yhteyttä. Selkäkivut voivat heijastua mielenterveyden haasteista, kuten masennuksesta tai liiallisesta stressistä. Tällöin rauhalliset harjoitteet, jotka kääntävät ajatukset kohti omaa kehoa, sen hyvinvointia ja sen tarpeita, voivat lievittää mielen oireilua. Muutkin keholliset, rauhalliset harjoitteet, kuten jooga ja rauhallinen kävely, voivat toimia samalla tavalla.
Mistä tiedän, auttaako pilates juuri minua?
Pilates, kuten mikään muukaan kehollinen harjoittelumuoto, ei ole taikatemppu. Tämä tarkoittaa sitä, että tulosten huomaamiseksi harjoitteluun tulee sitoutua. Kannustan myös etsimään itselle sopivan ohjaajan, joka osaa ohjata sinulle sopivia harjoitteita. Harjoittelun vaikutukset näkyvät vasta pitkällä aikavälillä ja usein myös muita muutoksia tarvitaan. Esimerkiksi jos liikuntaa on ollut liian vähän, yleensä muutakin liikuntaa täytyy lisätä. Tai vastaavasti, jos keho on ylikuormittunut, täytyy liikuntaa vähentää. Myöskään ruokavalion tai mielenterveyden ja stressin vaikutusta ei pidä väheksyä.
Pilateksen harrastaminen useamman kuukauden ajan saattaa erittäin todennäköisesti vähentää selkäkipua. Vaikka näin ei kävisikään, pilateksesta ei ole todettu olevan mitään haittaa selkäkipuiselle, kunhan harjoittelua tehdään omilla ehdoilla ja asiantuntevassa ohjauksessa. Joka tapauksessa pilatesharjoittelu auttaa sinua huoltamaan kehoasi, lisäämään kehotuntemusta ja hermostollista kontrollia, lisäämään lihasvoimaa ja liikkuvuutta sekä huoltaa mieltäsi.
Omassa ohjauksessani painotan juuri kehon hallintaa ja oman kehon tuntemusta. Koen, että juuri se seikka, on auttanut sekä minua että monia asiakkaita selkäkivun hallinnassa ja pitämisessä pois. Painotan myös sitä, että asiakkaat sitoutuvat harjoitteluun, mutta myös panevat merkille tuloksia, joita ovat saaneet ja kiittävät kehoaan harjoitteista. Jos innostuit kokeilemaan pilatesta, alla on linkki, joista pääset katsomaan tulevia kursseja.
Terveisin Emma Mälkiä
Lisää tietoa:
Taulaniemi, A., Kankaanpää, M., Tokola, K., Parkkari, J. & Suni, J. H. Neuromuscular exercise reduces low back pain intensity and improves physical functioning in nursing duties among female healthcare workers; secondary analysis of a randomised controlled trial. BMC Musculoskeletal Disorders (2019) 20:328.
Commentaires