top of page
Search

Älä käy varmistuspissalla! Miksi?

Updated: Sep 12, 2022

Useimpia meistä on opetettu käymään aina vessassa juuri ennen lähtöä. Syynä on ollut se, että kaupassa tai automatkalla tai harrastuksessa ei tulisi heti vessahätä. Tämä hyvää tarkoittava ajatus saattaa kuitenkin pidemmän päälle aiheuttaa tiheävirtsaisuutta. Myös virtsankarkailusta kärsivät saattavat käydä pissalla tuon tuostakin, jotta virtsankarkailua ei tulisi. Varmuuden vuoksi.

Mitä tiheävirtsaisuus on?


Tiheävirtsaisuudesta puhutaan silloin, kun ihminen käy yli 8 kertaa vuorokaudessa virtsaamassa. Myös yölliset vessakäynnit saattavat pakottaa hereille ja vessaan enemmän kuin kerran yössä. Tällöin unenlaatu kärsii ja vessassa tulee vietettyä enemmän aikaa, kuin haluaisi. Tiheävirtsaisuudesta käyvät usein ennen lähtöä varmistuspissalla, mutta saavuttaessa kohteeseen, esimerkiksi liikuntaharrastukseen tai kyläpaikkaan, he menevät ensi töikseen vessaan. Äkillisesti alkanut tiheävirtsaisuus ilman juomisen lisääntymistä vaatii lääkärikäynnin.


Virtsarakkoon mahtuu virtsaa noin 500 ml nestettä. Virtsarakko on joustava ja hetkellisesti se voi vetää enemmänkin nestettä. Virtsarakon joustavuus on rakon tärkeä ominaisuus. Jatkuva varmistuspissaaminen voi kuitenkin heikentää virtsarakon toimintaa.


Tiheä virtsaaminen ei anna virtsarakolle mahdollisuutta venyä kunnolla. Kun rakko tyhjennetään heti, kun pienikin pissahädän tuntu tulee, virtsarakon kyky venyä saattaa heikentyä. Virtsarakko saattaa virheellisesti alkaa tulkita pienenkin pissahädän tunteen niin, että virtsarakko on täynnä ja antaa signaalin pakottavasta virtsahädästä.


Normaalisti toimiessaan virtsarakko ilmoittelee täyttymisestään ensimmäisen kerran, kun virtsaa on kertynyt rakkoon noin kolmasosan verran. Tämä tunne menee kuitenkin nopeasti ohi, vaikka rakkoa ei tyhjentäisikään. Toisen kerran rakko ilmoittaa itsestään hieman reippaammin, kun virtsaa on tullut rakkoon noin puolet virtsarakon vetoisuudesta. Tämäkin hätä menee ohi, jos keskittyminen siirretään johonkin muuhun. Kolmas varoitus pissahädästä on jo kova. Kuitenkin tämänkin ilmoituksen tullessa, on vielä aikaa etsiä vessa. Tätä varoitusta ei voi enää jättää huomiotta ja ihminen ajautuu vessaan noin puolen tunnin kuluessa. Tiheävirtsaisuudessa tämä järjestelmä voi mennä epäkuntoon. Tällöin jo ensimmäinen ilmoitus voi olla niin kova, että vessaa joutuu etsimään hyvin pikaisesti.

Miten tiheävirtsaisuudesta voi päästä eroon?


Jos huomaat, että käyt

  • usein varmistuspissalla tai

  • pelkäät virtsan karkailua, jos virtsarakko täytyy tai

  • käyt yli 8 kertaa vuorokaudessa pissalla tai

  • heräät yöllä vessaan useammin kuin kerran tai

  • vessakäynnillä virtsaa tulee vain pieni liru, vaikka hätä olisi ollut kova

voit hyvinkin kärsiä tiheävirtsaisuudesta. Tällöin sinun kannattaa aloittaa rakkokoulutus!


Rakkokoulutuksen aluksi voit pitää muutaman päivän virtsapäiväkirjaa, jotta näet, montako kertaa käyt pissalla päivän aikana. Jo päiväkirjan pitäminen voi vähentää virtsauskertoja. Tämän jälkeen voit pyrkiä pikkuhiljaa vähentämään vessakäyntejä havainnoimalla tilanteita, jossa käyt vessassa vain varmuuden vuoksi tai edellisestä vessakäynnistä on alle kaksi tuntia.


Jos kyseessä on "väärä hälytys" ja virtsarakko ei mielestäsi ole vielä niin täynnä, että vessakäynti olisi tarpeen, kokeile näitä:

  • Hengitä rauhallista palleahengitystä sisään ja ulos. Laske sisäänhengityksen aikana neljään ja uloshengitysen aikana kahdeksaan. Anna vatsan laajeta hengityksen mukana.

  • Kiinnitä huomiosi johonkin muuhun. Kotona ollessa voit päättää, että ripustat vielä pyykit tai täytät astianpesukoneen ennen vessan menemistä. Tällöin virtsahätä saattaa unohtua.

  • Älä päästä itseästi vessaan vain tavan vuoksi ennen lähtöä, vaan kerro itsellesi, että pääset vessaan perilläkin. Saatat myös huomata, että perillä ei tarvitsekaan heti rynnätä vessaan.

  • Kiinnitä huomiota nesteiden juontiin, ettet juo liikaa nesteitä. Muista, että kahvi, tee kiihdyttävät virtsaustarvetta ja myös hiilihappojuomat ärsyttävät virtsarakkoa.


Älä käy varmistuspissalla aina lähtiessäsi ovesta ulos. Jos menet kauppaan, kylään, kuntosalille tai jonnekin, mihin on alle tunnin matka ja määränpäässä on vessa, älä käy vessassa ennen lähtöä, ellei sinulla oikeasti ole kova pissahätä. Pidemmille automatkoille ja mennessä paikkoihin, missä vessaa ei ole käytössä, on toki järkevää käydä vessassa ennen lähtöä.Comentários


bottom of page