top of page

Vatsalihasten erkauma

Onko minulla vatsalihasten erkauma?

Erkauma oireilee usein näkyvänä harjanteena tai rotkona vatsalihasten välissä. Usein tämä tulee esille, kun vatsalihaksia jännitetään. Myös nauraessa tai yskiessa saattaa huomata, että pömpöttää ja hytkyy ulospäin. Vatsalihasliikkeiden tekeminen on vaikeaa, ryhdin kannattelu on raskasta ja virtsankarkailu sekä paineen tunne lantionpohjassa saattat liittyä vatsalihasten erkaumaan.

Vatsalihasten erkauman ensisijaisena hoitona on aina kuntoutus. Tärkeää on saada lantionpohja ja syvät lihakset toimimaan oikein, jotta vatsalihasten välissä oleva jännesauma voi napakoitua ja vahvistua. Näin vatsalihakset pysyvät lähempänä toisiaan ja vatsalihakset pysyvät toiminnallisena. Kuntoutuksen avulla vahvistetaan niin vatsan- kuin selänpuolen lihaksia ja kudoksia, etsitään oikeaa hengitystekniikkaa ja harjoitetaan ryhdin ylläpitämistä ja lantion alueen lihaksia. Tärkeää on myös pohtia arjen toimintoja, jotka voivat mahdollisesti hidastaa tai estää erkauman palautumista. Myös sopivien liikuntamuotojen etsiminen ja ohjaus on osa kuntoutusta.

Yoga Teacher with Student

Vatsalihasten erkauma syntyy vatsaontelon lisääntyneestä paineesta

Vatsalihasten erkauma eli diastasis rectus abdominis liitetään usein raskausaikaan. Raskauden aikana vatsa kasvaa jolloin vatsalihakset joustavat, venyvät ja hieman erkaantuvat toisistaan. Tämä on täysin luonnollista. Tällöin myös vatsalihasten välissä oleva jännesauma, joka pitää vatsalihakset lähellä toisiaan, venyy.

Raskauden jälkeen vatsalihasten tulisi muutamien kuukausin aikana vetäytyä takaisin lähemmäs toisiaan. Aina kuitenkaan näin käy. Ensimmäiset kolme kuukautta ovat nopean palautumisen aikaa, jos sen jälkeen vielä vatsalihakset ovat selkeästi erkaantuneet ja jännesauma vatsalihasten välissä on löysä, on tarpeen aloittaa kuntoutus.

Vatsalihasten erkauman voi saada myös ilman raskautta. Esimerkiksi ylipaino, liiallinen treenaaminen väärällä tekniikalla ja syvien lihasten puuttellinen hallinta saattavat aiheuttaa erkaumaa myös synnyttämättömille naisille ja miehille.

bottom of page